Angina

Angina este o durere de piept sau disconfort rezultata din scaderea fluxului de sange oxigenat catre inima. In cele mai multe cazuri, aceasta perturbare a fluxului de sange este datorata unei boli la nivelul coronarelor – vasele de sange ce asigura hrana inimii - si se intampla cand aceste vase se ingusteaza. Prin urmare, angina este un simptom si nu o boala.

 
Inima necesita o cantitate de sange adecvata pentru a functiona bine, iar sangele oxigenat este transportat catre inima prin arterele coronariene. In cazul unei boli coronariene, depuneri de grasime numite placi de aterom se acumuleaza inauntrul acestor vase, ingustandu-le si reducand cantitatea de sange care poate curge prin ele.

 
Cand inima este solicitata sa pompeze mai mult sange decat in mod normal, de exemplu in timpul unor exercitii fizice, vasele ingustate nu pot alimenta inima cat trebuie de repede cu suficient sange oxigenat si de aici apare durerea.

 
Angina nu este acelasi lucru cu un atac de cord (cunoscut si ca infarct miocardic), care este rezultatul blocarii complete a unei artere coronariene. Angina poate fi vazuta ca un avertisment ca intr-o zi veti putea avea un atac de cord, deoarece arterele dumneavoastra sunt partial blocate si, la un moment dat, ar putea fi blocate complet. Totusi, sunt cativa pasi simplu de urmat pentru a incetini sau chiar opri acest proces, prin cateva schimbari ale stilului de viata si prin luarea medicatiei pentru angina prescrisa de doctorul dumneavoastra.

 
Pentru mai multe detalii despre angina mergi la patologie pe larg.