Atac vascular cerebral

Un atac vascular cerebral este o afectiune grava care apare atunci cand se opreste alimentarea cu sange catre o parte a creierului. Sangele transporta oxigen si nutrienti vitali catre creier prin artere, iar daca acestea se blocheaza, sangele, respectiv oxigenul, este oprit. Drept rezultat, celulele creierului sunt vatamate si incep sa moara. Aceasta vatamare este numita infarct cerebral, iar tesutul mort este numit infarct. Deoarece creierul controleaza toate functiile corpului, afectarea creierului, rezultata in urma unui atac, poate afecta oricare dintre functiile acestuia, in functie de zona din creier in care are loc atacul. Pe langa procesele fiziologice, creierul controleaza de asemenea procesele mentale, asadar un atac poate avea diferite efecte adverse asupra felului in care gandesti, inveti, simti sau comunici.

 
De obicei, atacurile vasculare pot fi tratate cu succes prin folosirea medicamentatiei sau chirurgical- sau amandoua. In majoritatea cazurilor, pacientii au nevoie de perioade lungi de reabilitare pentru a redobandi toate functiile organismului, dar chiar in urma reabilitarii, unele persoane nu isi revin complet.

 
Desi un atac cerebral poate avea loc la oricine, indiferent de rasa, sex sau varsta, multe dintre acestea pot fi prevenite prin modificarea stilului de viata, incluzand o dieta alimentara echilibrata, exercitii fizice regulate, consumul de alcool cu moderatie si lipsa fumatului.

 
Pentru mai multe detalii despre atacul vascular cerebral mergi la patologie pe larg.