Diabet (Tip 2)

Diabetul este o boala cronica caracterizata prin secretia si eliberarea insuficienta a insulinei de catre pancreas sau utilizarea insuficienta a insulinei de catre tesuturi. Insulina este un hormon, secretat de insulele lui Langerhans din pancreas. Insulina este singurul hormon al organismului cu actiune hipoglicemianta: el face ca glucoza din sange sa intre in celule, care o folosesc pentru producerea de energie.

 
Ca urmare a secretiei si eliberarii insuficiente a insulinei, glucoza ramane in fluxul de sange fara a fi transportata catre celule, ceea ce cauzeaza o gama larga de simptome, care, lasate netratate, pot duce la complicatii sau chiar la deces.

 
Unul dintre efectele pe termen lung cel mai dificil de acceptat este faptul ca boala este pe viata. In cele mai multe cazuri, aceasta inseamna ca va trebui sa ajustati stilul de viata in permanenta pentru a preveni inrautatirea bolii sau pentru a minimaliza riscul unor complicatii.

 
Complicatiile pe termen lung ale diabetului variaza in functie de dezechilibrul nivelului concentratiei de zahar in sange. In general, cu cat nivelul zaharului in sange este mai aproape de normal, cu atat mai mult este posibil sa nu aveti afectiuni pe termen lung. In plus, daca veti contracara alti factori de risc (cum ar fi mancatul in exces sau lipsa exercitiului fizic), riscul de a face complicatii va fi si mai redus.

 
Pentru mai multe detalii despre diabetul tip 2 mergi la patologie pe larg.