Hipertensiune arteriala

Inima este un organ muscular important care asigura oxigen si nutrienti fiecarei celule din corp prin sistemul circulator. Acesta este compus dintr- o retea complexa de vase de sange. Arterele alimenteaza corpul cu sange bogat in oxigen, iar venele preiau sangele dezoxigenat si-l aduc inapoi la inima, pentru reciclare. Sangele transporta si un deseu – bioxidul de carbon – catre plamani, care este expirat apoi in aer.

 
Pe masura ce sangele este pompat prin spatiul ingust al vaselor de sange, se produce o rezistenta contra peretilor vaselor de sange – aceasta este numita presiune a sangelui (tensiune) Daca aveti hipertensiune, inima trebuie sa lucreze mai mult pentru a pompa sange prin corp, ceea ce solicita atat inima, cat si vasele de sange. Hipertensiunea pulmonara este un tip de hipertensiune care afecteaza arterele ce alimenteaza plamanii. Daca nu este tratata, hipertensiunea va duce la slabirea muschiului cardiac sau la lezarea arterelor, ambele ducand la complicatii care pun viata in pericol.

 
Factori multipli pot afecta tensiunea arteriala, cum ar fi varsta, starea inimii, emotiile, activitatea si medicamentele pe care deja le luati. Din acest motiv, o masurare a tensiunii care arata valori ridicate nu inseamna ca aveti aceasta afectiune –sunt necesare testari multiple pe parcursul catorva saptamani, pentru a fi corect diagnosticata. Daca valorile tensiunii sunt ridicate de-a lungul perioadei de testare, este posibil sa fiti diagnosticat cu hipertensiune arteriala.

 
Hipertensiunea arteriala nu are simptome specifice, de obicei, ceea ce inseamna ca ati putea avea hipertensiune de multa vreme si sa nu stiti. Daca nu este verificata, hipertensiunea arteriala poate vatama inima sau vasele de sange, ceea ce ar putea duce la probleme grave, cum ar fi o boala cardiovasculara, atac cerebral sau imbolnavirea rinichilor.

 
Pentru mai multe detalii despre hipertensiunea arteriala mergi la patologie pe larg.