Insuficienta cardiaca

Inima este alcatuita din patru camere – doua superioare – numite atrii, si doua inferioare, numite ventricule. Inima insasi este facuta dintr-un tesut muscular special care se contracta la fiecare impuls electric trimis prin el. Aceasta contractie musculara este cunoscuta ca bataie a inimii. Impulsul electric incepe aproape de partea de sus a inimii, iar apoi circula in jos prin atrii, care se contracta si pompeaza sange in ventricule. De acolo, impulsul se raspandeste mai departe prin ventricule, care la randul lor se contracta si pompeaza sange in arterele care se ramifica din inima.

 
In mod normal, o cantitate anume de sange intra in inima cu fiecare bataie, pentru a fi mai apoi pompata catre tot corpul prin intermediul vaselor de sange. Daca aveti insuficienta cardiaca, inima dumneavoastra nu este capabila sa pompeze suficient sange prin ea si prin organism. In unele cazuri, inima poate sa nu pompeze tot sangele in afara ei, pe masura ce bate. Aceasta incapacitate de a transporta sangele in organism cauzeaza acumulare de lichid si pot sa apara umflaturi in diferite parti ale corpului.

 
Sangele transporta cantitati vitale de oxigen si nutrienti catre celule. Daca aveti insuficienta cardiaca, celulele nu primesc destul sange, iar pentru o buna functionare au nevoie de suficient oxigen si nutrienti. Aceasta rezulta in oboseala, datorata efortului depus de inima in incercarea de a face sa circule cantitatea de sange necesara organismului.

 
Gravitatea semnelor si simptomelor insuficientei cardiace poate varia in timp, dar daca afectiunea este monitorizata indeaproape, medicatia poate controla simptomele indeajuns pentru a evita spitalizarea.

 
Insuficienta cardiaca este o boala cronica, ceea ce inseamna ca, de obicei, se agraveaza de-a lungul timpului. Desi insuficienta cardiaca poate pune viata in pericol, perspectiva pe termen lung difera in functie de varsta, gravitatea simptomelor si starea de sanatate generala. In general, cu cat este mai grav cazul dumneavoastra de insuficienta cardiaca, cu atat mai grave vor fi simptomele.

 
In multe cazuri, simptomele raman constante de-a lungul lunilor sau anilor, inainte sa se inrautateasca. Perspectiva pe termen lung s-a imbunatatit considerabil in ultimii anii, datorita imbunatatirii cunostiintelor despre boala, precum si datorita imbunatirii medicamentelor care trateaza afectiunea.

 
Daca insuficienta cardiaca se agraveaza progresiv, incapacitatea inimii de a pompa sange in mod eficient ar putea interfera, in cele din urma, cu viata de zi cu zi, si s-ar putea ajunge la punctul in care sa nu mai puteti avea grija de dumneavoastra. In aceste cazuri, veti avea nevoie de ajutor sau va trebui sa va internati intr-un spital. Daca este lasata netratata, insuficienta cardiaca poate deveni extrem de grava si poate fi fatala.

 
Pentru mai multe detalii despre insuficienta cardiaca mergi la patologie pe larg.