Osteoporoza (Postmenopauza)

Osteoporoza este o boala progresiva in care oasele isi pierd din densitate si devin fragile pana la punctul de a se rupe. Osteoporoza apare de obicei la batranete, cand organismul nu mai este la fel de capabil in a inlocui celulele osoase vechi cu unele noi. Totusi, deoarece simptomele apar treptat si devin observabile cand boala este intr-un stadiu avansat, majoritatea oamenilor afla ca o au cand apare o fractura osoasa ca rezultat al unei traume minore. Aceste tipuri de fracturi se numesc „structuri fragile”.

 
Osteoporoza este o boala degenerativa care cauzeaza pierderea densitatii tesutului osos si slabirea acestuia. Numele boli inseamna „os poros” si cauzeaza o slabire progresiva a oaselor, care duce la un risc crescut de fractura.

 
In mod normal, oasele din corp isi pastreaza duritatea printr-un proces dual continuu in care organismul descompune tesutul osos vechi, in acelasi timp inlocuindu-l cu unul nou. Aceasta functie implica o serie de proteine si minerale, printre care calciu, fosfor si aminoacizi. Aceste substante sunt obtinute printr-o dieta bogata in calciu si proteine, acestea fiind absorbite in fluxul sangvin dupa digestie si transformate in tesut osos.

 
Cantitatea de minerale absorbita de oase in timpul acestui proces este controlata de hormonii sexuali, estrogen la femei, respectiv testosteron la barbati. La femei, in timpul si dupa menopauza, nivelul de estrogen scade subit. In comparatie, barbatii de aceeasi varsta nu sufera de aceeasi scadere subita a nivelului de testosteron. Datorita acestui fapt, osteoporoza este mai frecventa la femei decat la barbati.

 
Efectul pe termen lung al osteoporozei include fracturi si, ca si consecinta, o pierdere a mobilitatii. Cele mai obisnuite zone in care au loc fracturile sunt la sold, incheietura si coloana.

 
Pentru mai multe detalii despre osteoporoza mergi la patologie pe larg.